Sara Bro indtager tronen som den nye dilemma-dronning i `Sara & Monopolet´

Radio
Sara & Monopolet
Vært: Sara Bro
DR P4
Lørdage 09.00-12.00  

★★★★☆☆

Af: Camilla Tonnesen

”Du lytter til `Sara og Monopolet´. I monopolet i dag; skuespiller Paprika Steen, tidligere minister Anders Samuelsen og forfatter Kaspar Colling Nielsen”.

Sådan lyder den velkendte intro, der efterhånden har eksisteret siden 2003. Dog med én enkelt ændring. Sara Bro sidder nu på tronen og har dermed overtaget posten i stedet for Mads Steffensen.

Paprika Steen, Anders Samuelsen og Kaspar Colling Nielsen var inviteret i monopolets varme stole d. 15 maj 2021.


Dilemmaerne spænder bredt
Hver lørdag formiddag er P4 en af de mest foretrukne radiokanaler landet over. Og det er der en helt bestemt grund til. Det er nemlig der, hvor vi danskere har mulighed for at skrive ind til monopolet og få løst personlige dilemmaer af tre store personligheder. Og dilemma-spektret er bredt. Der er selvfølgelig de mere overfladiske dilemmaer om Berit og Preben, der ikke kan blive enige om, hvem der skal klare støvsugningen og opvasken. Men der er også de mere dybe dilemmaer om sygdom og kriser.

En kritisk start
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det var med en vis skepsis i rygsækken, da det blev offentliggjort, at Sara Bro skulle være ny vært. For hvem kan overgå en legendarisk radiovært som Mads Steffensen? Det var minsandten også en svær start for Bro. I de første episoder med forstyrrende underlægningsmusik i baggrunden påtog hun sig ikke kun rollen som radiovært. Nej, hun overtog nærmest posten som monopolist og brugte de tre inviterede monopolisters taletid.

`Sara og Monopolet´ tog kritikken til sig og fik vendt skuden. Man skulle tro, at det var løgn, men siden Bros debut i januar, er lyttertallene eksploderet. Sammensætningen af nye og gamle monopolister fungerer til ug og skaber dynamik. Hvad enten det er Hella Joof, der altid drysser lidt glimmer i studiet, eller om det er den kontroversielle Asger Aamund, så kommer de hver især med egne erfaringer og (til tider) fornuftige råd.

Sara Bro er en stærk skikkelse
Vi må heller ej forglemme, at Sara Bro i sig selv er et kendt og stærkt ansigt fra andre brevkasse-programmer. Med hendes feministiske touch formår hun at grave et spadestik dybere. Hvordan håndterer man f.eks., at ens veninde har en sugardaddy? Og er det okay at synge N-ordet eller eskimo?

I takt med at MeToo-debatten og racisme har fyldt mediebilledet, har mange lyttere kunnet identificere sig med langt flere af dilemmaerne. Der er selvfølgelig stadig nogle useriøse dilemmaer, og det skal der være plads til på en lørdag morgen. Men alt er ikke kun lutter lagkage: Udsendelserne tager nu også fat i nogle kulturforandringer, som giver stof til eftertanke.

Originalitet er vejen frem
Man skulle dog måske forsøge sig med lidt nytænkning. Første step kunne være at genoverveje radioudsendelsens navn. Sara Bro har kapaciteten til at køre sit eget program, så hun undgår at skulle måle sig med Mads Steffensen. Andet step kunne være at få flere direkte opkald fra lytterne for at skabe nærhed og spontanitet. Hvis DR P4 går kreativt til værks og laver en kombination af gamle og nye remedier, vil det styrke `Sara og Monopolet´ endnu mere i mediebilledet.

Når alt kommer til alt, er det de færreste, der kan hamle op med Sara Bros gåpåmod til at invitere nye ind i varmen og igangsætte nogle vigtige debatter. Og der er vist ingen tvivl om, at Sara Bro har indtaget tronen som den nye dilemma-dronning i `Sara & Monopolet´ med storm.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: