Jakob tegner for at være fri

Billeder og tekst af: Frederikke Lund Lauritzen

Der er mange fordele for børn ved at tegne. Det udfordrer og øger deres kreativitet, koordinationsevne, selvtillid, følelsesmæssige intelligens og fantasi. Børn bruger tegning til at udtrykke deres fantasi og fortælle historier. I takt med at de bliver ældre, falder interessen for tegning og på et tidspunkt stopper de fleste helt. Det er dog ikke tilfældet med Jakob, som stadig tegner i sit voksenliv. Jakob bruger historiefortælling og tegning til at give lidt mere magi til en ellers kedelig hverdag.  

”Det er en udfordring på en magisk måde at skabe et værk, der se realistisk ud, uden at være det. Det er meget abstrakt og smukt, at alting kan simplificeres på den måde”

Jakob bruger sin Ipad som tegneinstrument. Det er relativt nyt, men har givet ham meget frihed. Ved at tegne på en Ipad kan han gå ud i virkeligheden i stedet for at være bundet til sin lejlighed. Det giver ham muligheder for at opsøge nye miljøer, som kan give inspiration og udfordre på sanseindtryk.
Jakob bruger sin Ipad som tegneinstrument. Det er relativt nyt, men har givet ham meget frihed. Ved at tegne på en Ipad kan han gå ud i virkeligheden i stedet for at være bundet til sin lejlighed. Det giver ham muligheder for at opsøge nye miljøer, som kan give inspiration og udfordre på sanseindtryk.

Motivet i Jakobs tegninger har ændret sig gennem tiden. I starten var motivet tændstikmænd i krig. Det udviklede sig til Pokémon og andre monstre. Videre ud i opbygningen af fantasiverdner med komplekse karakterer og lange fortællinger. Interessen for tegningen bredte sig til andre felter, bla. eksperimentering med billedredigeringsprogrammer. I dag er det primært kroppe, ansigter og portrætter. Det er de menneskelige følelser, som ifølge Jakob er det interessante ved netop det område. Jakob bruger sine tegninger til at formidle sig selv og sine følelser: ”Ved at give ansigterne liv og følelser kan jeg opnå noget mere. Det er det mest komplekse ved mennesker og giver samtidig mest information om dem.”

Jakob har ikke fundet sin stilart endnu, men prøver hele tiden nye ting af. Han elsker det lidt ekstreme ’cartoon’ udtryk, fordi det er langt fra virkeligheden.

Grunden til, at Jakob tegner har dog ikke ændret sig med tiden. Siden de første, simple tændstikmænd har formålet altid været det samme: at fortæller historier. Ifølge Jakob kan han formidle sig selv og sine fortællinger gennem sin tegning. Det starter simpelt med en simpel ide, der får lov til at udvikle sig: ”Jeg får en ide der leder til noget andet og så spinder det bare. Den første idé får lov til at udvikle sig så meget, at jeg til sidst har fået skabt et univers med karakterer og handling. Fortællingen i det, det er det jeg godt kan lide.”

Og Jakob er da heller ikke alene i sin fascination af tegning og farvelægning. I det seneste årti er interessen for malebøger til voksne eksploderet. Én af de mest populære er ”Secret Garden – An Inky Tresure Hunt and Coloring Book” af den skotske kunstner Johanna Basford. Bogen har på verdensplan solgt over 10 millioner eksemplarer. Malebøgerne bliver markedsført som at være meditative og terapeutiske redskaber til en ellers hektisk hverdag.

På billedet ses Jakob, som bruger tegning som en flugt fra hverdagens rutiner og trivialiteter. Med sin Ipad, tegnepen og en kop kaffe søger han ind i sig selv for at finde ro og frirum.

Denne funktion kan Jakob godt nikke genkendelse til. I sin hverdag præget af travlhed og rutiner finder han ro i at tegne. Derfor var det også vigtigt for ham at blive ved med at tegne efter sin uddannelse og start på arbejdsmarkedet. Den frihed og ro, som Jakob finder gennem tegningen, bruger han dog også til at udfordre sig selv: ”Min hjerne tænker meget firkantet og stringent. Det er næsten umuligt at få ned på et stykke papir, så det udfordrer mig til at tænke mere abstrakt. Den type udfordring kan jeg godt lide, fordi det tvinger mig til at gøre noget andet end det jeg normalt ville. I min hverdag er alting meget systematisk, så tegning kan gøre det hele lidt mere abstrakt og interessant.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: