COVID-19 lukkede festen, efter kjolerne var udvalgt

En stor procentdel af sidste års studenter nåede ikke at afholde galla, inden COVID-19 lukkede landet ned. Det har kunnet mærkes hos forhandlerne af gallakjoler, men også de unge piger, der havde fundet den rigtige kjole, har savnet at kunne tage den i brug.  

Michelle Tegtmeier Olsen står yderst til venstre med lange, mørke krøller og iført den kjole, hun længe har kigget langt efter. Foto: Emil Sebastian Birch

Af Sofia Nejsum Madsen

På Askov Højskole er Michelle Tegtmeier Olsen, Andrea Øbro Jacobsen og Emilie Overgaard Pedersen i gang med at sætte hår, lægge make-up og tage kjoler på. Denne lørdag aften er der galla. Og selvom der er både gallamiddag, les lancier og flotte kjoler, så gør det ikke helt op for den galla, de alle tre gik glip af på deres respektive gymnasier sidste år, fordi COVID-19 fik det hele aflyst. Men at galla ikke nåede at blive afholdt betød ikke, at de ikke havde nået at lede efter den helt rigtige kjole. Både Andrea og Emilie havde endda købt den, da de fik den sørgelige nyhed.

Der var selvfølgelig også treretters gallamiddag på Askov Højskole.
Foto: Rasmus Minke Rosenberg

”Jeg tror stadig, at der hænger prismærke på,” fortæller Emilie om gallakjolen, som var indkøbt og hang klar til den festlige dag, som skulle have stået et par dage efter, at det blev aflyst. ”Og jeg regner ikke med at komme til at bruge den på et andet tidspunkt i stedet – man ændrer jo stil.” Det er heller ikke denne kjole, hun har iført sig til galla på højskolen. Hun mener ikke rigtigt, at den passer ind her.

Emilie Overgaard Pedersen (nr. 2 fra venstre) valgte at iføre sig en anden kjole end den, hun havde tiltænkt sidste års galla på gymnasiet. Foto: Emil Sebastian Birch

Andrea har dog taget sin på i aften, selvom den i løbet af det forgangne år er blevet en smule strammere. Hun indviede den til nytår med to veninder, og glædede sig til at bruge den igen ved galla på højskolen. ”Jeg tænkte ’yes, endelig en lejlighed, hvor jeg kan bruge kjolen’. Og da jeg så prøvede den på en uge før galla, kunne jeg mærke, at den sad meget, meget, meget stramt lige pludselig, i forhold til da jeg købte den sidste år.”

Andrea endte med at bruge hele aftenen i den alligevel, selvom hun fortæller, at hun nok godt kunne have spist lidt mere.

Michelle Tegtmeier Olsen nåede kun at udvælge gallakjolen, inden festlighederne på gymnasiet blev aflyst, så til galla på Askov Højskole valgte hun at købe den.
Foto: Sofia Nejsum Madsen

Michelle nåede slet ikke at få bestilt kjolen sidste år. Men den var blevet udvalgt. Så da hun fik at vide, at der skulle afholdes galla på højskolen, blev kjolen købt, og den er nu klar til en festlig aften, som skal forsøge at gøre op for den, corona fratog hende sidste forår.

Sidste års aflyste galla og fester har også kunnet mærkes hos tøjbutikkerne, der sælger festkjolerne. Lilly fortæller, at ”corona selvfølgelig har haft en stor betydning for vores salg af festkjoler og gallakjoler.” ”Vi nåede ikke at sælge gallakjoler sidste forår. For vores højsæson starter i marts, og der lukkede landet jo ned”. Lilly regner også med at blive påvirkede af det igen i år. ”Vi når ikke normal tilstand igen før 2022.”

Lilly har i den grad kunnet mærke COVID-19 på salget af festkjoler til bl.a. galla.

Fra Amorin, som udlejer festligt tøj og gallakjoler, lyder en lignende udmelding. ”I 1½ år har udlejningen været nul.” Og de planlagte udlejninger af kjoler blev aflyst i ét væk, da meldingen om nedlukningen kom. Reservationer af kjoler til begivenheder, der kunne udsættes, blev skubbet og skubbet, så de nu ligger i 2022. Heldigvis kommer den skiftende mode ikke til at være et benspænd for Amorin. ”Det er jo ikke modetøj, vi udlejer – det er selskabskjoler. Og de er tidsvarige. Vi har nogle kjoler fra 80’erne, som vi stadig lejer ud i dag.”

Andrea Øbro Jacobsens lange guldkjole kom til sin ret ved galla på Askov Højskole. Foto: Emil Sebastian Birch

Og det bliver da heller ikke sidste gang, at Andrea har tænkt sig at iføre sig sin gyldne skønhed af en selskabskjole. ”Jeg regner med, at jeg skal bruge den igen, når der kommer et eller andet arrangement. Jeg synes, at det er så åndssvagt, det der med hvis man skal købe en ny kjole til hvert arrangement. Det er jo spild af tøj og ressourcer. Man kan jo sagtens bruge den samme flere gange.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: