Symboler og farver skaber liv iblandt de døde

Roser, kors og levende lys. Tre symboler, der giver harmoni til et ellers gråt sted.
Foto: Camilla Tonnesen

Af Camilla Tonnesen og Marie-Louise Lundgreen Philipsen

Farver og symboler på en kirkegård kan frembringe liv. På trods af ens kære er væk, er de aldrig rigtig væk. Som pårørende vil man stadig gerne mindes ens afdøde, og hvad er smukkere end symbolsk kærlighed?

Vi kender alle sammen dét, at vi besøger en af vores afdøde på kirkegården. Der er stor forskel på at gå forbi en grav med blomster, og en grav uden blomster. At gå forbi en grav uden blomster kan næsten gøre stemningen endnu mere tung og trist kontra en grav med en bred farvepalette, som skaber harmonisk stemning.

Netop farver og symbolik er tilfældet på Sdr. Kirkegård i Kolding. Et gentagende syn er de mange farverige roser, og det hænger ret godt sammen med betydningen af rosen: Kærlighed og længsel. To begreber, som forbinder mennesker – hvad enten vi er levende eller døde.

Også korset, som er det vigtigste symbol i kristendommen, spiller en central rolle på kirkegården. Med sine vandrette og lodrette linjer, der skærer hinanden, er korset et symbol på mødet mellem det himmelske og det jordiske.

Sidst men ikke mindst er levende lys et symbol på evighed. Måske en evig kærlighed og længsel for at mindes.

Kombinationen af farver og symboler skaber en slags relation mellem levende og døde. Et form for kald. Og det er der uden tvivl brug for efter livets sværeste farvel.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: