Roman forener vestjysk virkelighed og fiktion

Michael Bach Ipsen

Stine Pilgaards prisvindende roman Meter i sekundet har flere virkelige personer i fremtrædende roller, men ligheden med virkeligheden hører hurtigt op.

Med humoristisk skildrede hverdagssituationer inviterer romanens fortæller os ind i sin dagligdag som vedhæng til litteraturlæreren på Vestjyllands Højskole i Velling. Hendes fritid går med at stalke den folkekære tv-journalist Anders Agger for at trække på hans talent for at tale med alle mennesker.

Mødes i mødregruppen

I sin mødregruppe bliver fortælleren veninde med Krisser, der driver Hotel Skjern med fokus på bæredygtighed og udbyder overdådige vildtaftener med nærproducerede specialiteter. Virkelighedens Hotel Skjern ligner fortællingens til forveksling og drives af Kristina Bundesen og hendes mand.

Kristina Bundesen og Stine Pilgaard mødtes i deres mødregruppe og blev veninder. Allerede på det tidspunkt afslørede Pilgaard, at hun var ved at skrive en roman. Kristina spurgte, om hun var med i fortællingen, men fik først ikke noget svar. Da hun senere fik lejlighed til at læse manuskriptet, var det en overvældende oplevelse: »Jeg var meget overrasket over at være så meget med,« husker hun. »Men faktisk er det stort set kun rammerne, der er de samme.«

I en af romanscenerne klager en gæst over, at mineralvandet er dyrere end i supermarkedet, og han bliver af Krisser pænt anskueliggjort i, at han jo også betaler for at sidde godt i en kurvestol i solen og få vandet serveret afkølet i et rent glas af en, der skal have løn for sit arbejde. Heller ikke denne episode har fundet sted på Hotel Skjern, men Kristina mindes, at den har fundet inspiration i en virkelig samtale.

Hotel Skjerns direktør Kristina Bundesen er inspiration til den fremtrædende rolle som Krisser i Stine Pilgaards roman Meter i sekundet.

Mere opmærksomhed

I det samme kommer en gæst ind i baren for at bestille plads til hotellets forfatteraften med Stine Pilgaard i slutningen af maj. Den har været annonceret i tre dage og er allerede udsolgt. Selv om der synes at være et umættet marked for forfatteraftener, der forener vestjysk mad og litteratur, er det ikke noget, Kristina spekulerer i. »Vi er vestjyder,« konstaterer hun ydmygt. »Vi er ikke sådan nogle, der siger Kom og se os!«

Hotellet har haft besøg fra DR2-programmet Bøger der gør en forskel med Anders Agger, men ellers har de ikke oplevet den store opmærksomhed fra de danske medier efter at være blevet litterært omdrejningspunkt. Til gengæld har flere af romanens læsere fortalt, at de har besøgt Hotel Skjern for at se stedet med egne øjne. Senest har også et hold hollændere været forbi for at danne sig et indtryk af omgivelserne, efter at de har købt rettighederne til en oversættelse af Meter i sekundet.

Snart vil vi også kunne følge fortællingen om højskolelivet og Hotel Skjern på det store lærred, for Nordisk Film har netop købt rettighederne til at filmatisere Meter i sekundet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: