Den kollektive ledelsesmodel fungerer på Christiania

Af: Amalie Windahl og Oliver Nissen

“Vi vil gerne være rige, det er det helt grundlæggende, når man har en forretning. Det er godt nok ikke os selv, der bliver rige. Det er Christiania.”

Sådan fortæller Helene, der arbejder i Den Grønne Genbrugshal på Christiania. Her driver de en kollektiv virksomhed. Det betyder, at alle har lige meget at skulle have sagt: 

“Det er en flad struktur. Det vil sige, der er ikke nogen direktør, man får det samme i løn, og alle bestemmer lige meget. 

Der er mange virksomheder på Christiania, der er kollektivt drevet, det kan man sige historisk, har vi tradition for det.”

Helene har arbejdet i Den Grønne Genbrugshal i 31 år og har ligeledes boet på Christiania siden 1984. Hun har om nogen været med til opstartsfasen af virksomheden, og det har da heller ikke været helt problemfrit at bruge den kollektive model: 

“Det er en udfordring at have et kollektiv, det er en udfordring at blive enige. Nogle gange tager små ting lang tid at diskutere. Men det har vi jo accepteret, at vi skal. Og når vi går derfra, så er vi jo tilfredse, fordi vi har talt det igennem. Vi har ikke stemt om det, og der var ikke en direktør, der bare bestemte for os.” 

Den Grønne Genbrugshal er et byggemarked, som sælger alt mellem himmel og jord, og den har været i stor vækst de seneste mange år: 

“Vi er fonden Den Grønne Genbrugshal og har eksisteret siden Christianias start. Vi er så blevet en erhvervsdrivende fond i 2015, som giver en del af vores overskud til forskellige formål. Vi har en omsætning på ca. 8,5 mio. om året, og vi er 7 ansatte. Vi kører hippie-koncept. Lige mange mænd og kvinder samt ligeløn. 

Og hele virksomheden kører på vores mandagsmøder. Vi har lukket hele mandag formiddag, hvor vi leger direktører. Alle har indsigt i alt. Der er ingen autoriteter. Over det sidder der en bestyrelse, og det er mest for at beskytte virksomheden mod kup.”

Efter lønnen til de ansatte går alt overskud til projekter både inde og uden for Christiania. Der er hverken bonusser eller lønforhøjelse til de ansatte. 

“Vi støtter projekter, både lokalt og i udlandet. F.eks. fik en IT-skole i Tanzania 50.000 et år. Læger uden Grænser har i mange år fået 36.000 kr., altså 3.000 kr. om måneden. Christianias cykelhold for udsatte unge får også penge.”

Der bliver især lagt vægt på, at alt skal køres efter bogen. Ingen penge under bordet og ingen andre, der skal køre deres regnskaber. Hun gør op med den tidligere opfattelse om, at Christiania ikke følger statens regler. 

“Vi er jo christianitter. Vi snyder ikke, for det går ud over os selv og andre. Vi er nok den mest regelrette virksomhed, I kan finde i Danmark. Vi har ikke så meget som en sort pung. Alt er transparant.” 

Helene (58 år) er christianit og arbejder som økonomiansvarlig for Den Grønne Genbrugshal

Helene kan have svært ved at sætte sig ind i, hvorfor andre virksomheder ikke vælger den kollektive arbejdsmodel. For hende skaber det ikke bare dygtigere medarbejdere men et sammenhold mellem kollegaer, der ikke er til at finde andre steder: 

“Jeg fatter ikke hvorfor man generelt ikke har kollektiver. Jeg tror, man får lykkeligere medarbejdere, og man får meget dygtigere medarbejdere. 

Grønne hal er jo et arbejdskollektiv, og det er ligesom det, der er omdrejningspunktet. Men selvfølgelig er der mange af os, der ses privat også. Så det er mere end bare en arbejdsplads. Det er også en familie.”

Udover det gode sammenhold mellem kollegerne og de tilfredse kunder så er Den Grønne Genbrugshal også med til at inspirere andre virksomheder, der forsøger at gå den kollektive vej. 

“Det lyder lidt pralagtigt, men for et par år siden kom Nordeas topchefer til grønne hal for at høre, hvordan man driver en kollektiv ledelse. Jeg tror meget mere på den her form for ledelse. Især til en virksomhed som vores.”

Helene er ikke i tvivl om, at Den Grønne Genbrugshal har fat i den lange ende, når det handler om at drive en virksomhed. Helene håber, at vi i fremtiden kigger mere på den kollektive ledelsesmodel og gøre op den hierarkiske pyramidemodel de fleste virksomheder benytter sig af: 

“Det kapitalistiske samfund har brug for at blive rusket godt og grundigt i. Sammen kan vi skabe en bedre verden for alle, hvis vi tænker mere solidarisk.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: