Lysere dage er en givende faktor til større motivation

Foråret er på vej tilbage og vi kan mærke, at solen får mere magt. Der er en spirende glæde forbundet med mere sollys og det kan være faktor til større overskud og en lettere stemning, som det ses i lokalsamfundet i Askov. 

Af Arthur Jensen og Nanna Jørgensen

Ifølge Arne Holte, som er professor i sundhedspsykologi på Oslo Universitet, mener han at der er en sammenhæng mellem vores humør og energiniveau, og årstiderne. 

»Det, som sker om foråret, er ikke mere mystisk, end at den negative effekt, som nogle mennesker oplever om efteråret og vinteren, ophører. Når morgenlyset forsvinder sent på efteråret, oplever mange mennesker pludselig et relativt større søvnbehov, større trang til søde sager, mindre vitalitet, lidt dårligere humør, social passivitet og nedsat seksuel interesse«, siger Arne Holte.

Serotonin dannes når kroppen udsættes for sollys, og er med til at øge ens humør og energiniveau. Forskere har opdaget at serotonin niveauet falder i vinterhalvåret, hvilket gør, at vi kan bliver mere trætte. 

I vinterperioden tyer nogle til alternative metoder for sollys. Ved hjælp af lysterapi kan man opnå den forhøjning af serotonin, som kroppen mangler. Dorthe Johansen er flerårig bruger af lysterapi og kan mærke effekten af lampen, men er dog ikke lige så effektiv som det naturlige lys påvir. Det er antallet af timer i sollyset som gør en forskel, altså kan hun stadig mærke en tydelig forskel, når sollyset vender tilbage. Hun har mere overskud om sommeren end om vinteren og siger selv “Heller en større fest i august end november, det er der, at jeg har mere lyst og overskud til at holde en stor fest”. 

I en rundspørge blandt eleverne på Askov efter- og højskole ses en øget motivation til hverdagen, i takt med lysets tilbagevenden. flere føler, at det er lettere at komme op om morgenen, samt at der er mere overskud til at være social med vennerne og være mere aktiv. Lærerne kan også bekræfte, at de kan mærke en ændret stemning hos eleverne. Der er nærmest en forårskådhed over dem, som når køerne slippes fri på græs. Tydeligst kan man mærke det øgede energiniveau ved et forhøjet lydniveau. Det bringer en livsglæde. 

Samme fornemmelse af mere liv, føler flere af beboerne i Askovs lokalsamfund. Med bedre vejr følger flere muligheder. Folk er mere udenfor, hvilket giver anledning til en god samtale over hækken eller udenfor Brugsen. 

Det tiltagende sollys er dog ikke den eneste faktor til god stemning i Askovs lokalsamfund. Tre ildsjæle i Askov har sammen startet Askov Event, som frivilligt arrangerer forskellige aktiviteter blandt de lokale. De fælles aktiviteter og det frivillige initiativ højner byens samlede energiniveau og gode stemning, mener flere af de lokale. Elisabeth Holberg, som er en af de tre stiftere, er også glad for lokalbefolkningens opbakning.  

Solens stråler bidrager derfor med en forhøjet livsglæde. Mange har været indespærret i vintertiden, sammen med coronanedlukningen, hvor venner og andre sociale aktiviteter har været sat på pause. Livslysten og optimismen er derfor vendt tilbage sammen med lyset, hvilket vi skal være taknemlige over og udnytte.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: