Højskoleværdierne blev tydelige under corona

Under corona har hele landet været hårdt ramt af nedlukninger, og samfundet befandt sig i en længere periode i en form for undtagelsestilstand. Det samme gjaldt højskolerne. Askov Højskole blev, ligesom landets andre højskoler, nødsaget til at sende sine højskoleelever hjem d. 11. marts. I perioden fra hjemsendelsen til eleverne vendte tilbage igen d. 27. maj blev det tydeligt, hvad der helt grundlæggende kendetegner højskolen, fordi man pludselig manglede netop dét, som er så vigtigt, vi holder fast i; højskoleværdierne og traditionerne.

Af: Mie Juhl Lorensen

FORSTANDER på Askov Højskole, Rikke Holm, mener at fællessangen er afgørende for højskolerne og vores samfund i dag. Maleriet i baggrunden illustrerer Askov Højskoles historie og betydning. Privatfoto.

Fællessang under corona
Et vigtigt element i højskoletraditionen er fællessangen. Det giver noget helt særligt at samles om den blå højskolesangbog og synge sammen. Det skaber en form for identitet og samhørighed og er fællesskabsgivende. På Askov Højskole havde man onlineundervisning i stort set hele corona-hjemsendelsesperioden, og her samledes man alle hverdage til morgensang. På samme måde som Philip Faber samlede alle danskerne til morgensang og fællessang på DR. Det fungerede under omstændighederne godt, men det kan være svært at sammenligne med dét at samles fysisk og synge sammen. Rikke Holm, højskoleforstander på Askov Højskole, mener, at fællessangen og hele sangtraditionen er utrolig vigtig for højskolerne, men også generelt ude i samfundet i dag. Hun udtaler følgende:

   ”Sangen har skabt et fællesskab i vores lille nation, som er værdibaseret, og det synes jeg er virkelig vigtigt”

Samspillet mellem lærere og elever
Højskole handler i høj grad om det sociale samvær og relationerne til andre, men det handler i ligeså høj grad også om fagligheden og dannelsen af mennesker. Her spiller samspillet mellem elever og lærere en kæmpe rolle. Lærerne hjælper både med ny viden og metoder og er en form for ’voksne’ forbilleder for de unge. Samtidig kommer man som højskolelærer virkelig eleverne ved, og det mærkede filmlærer på Askov Højskole, Ditte Svane, særligt efter man igen vendte tilbage på højskolen efter corona – nu med en række restriktioner:

    ”For mig er det svært at holde afstand, for jeg plejer at være tæt på. Det er noget, jeg skal tænke over nu, og det tænker jeg jo normalt slet ikke over. Og det kan jeg se nu, hvor jeg pludselig tænker over det, at hov jeg ville normalt have sat mig her, eller jeg ville normalt have gjort sådan her”

Hertil tilføjer hun:

   ”Det er jo fordi, at man som højskolelærer gerne vil eleverne noget. Man er oprigtigt interesseret. Hele den medmenneskelige del, den forsvinder lidt”

Det sociale samvær
Netop den medmenneskelige del og fællesskabet led under corona. Det var stadig muligt at undervise højskolens elever på linjefagene og holde informative morgensamlinger, så det faglige grundlag for at holde højskole var tilstede. Men ifølge lærer på game design-linjen, Morten Lyk, manglede man til onlineundervisningen under corona at være fysisk tilstede med eleverne:

    ”Det med ikke at kunne se deres ansigtsudtryk og kropssprog, det synes jeg godt man kan mærke, at man mangler. Man vænner sig hurtigt til kun at høre folks stemmer og så prøve at høre efter nuancer, om de for eksempel er lidt nedtrykte eller måske glade. Men helt klart, det med at kunne se folks ansigter og se dem i øjnene og vide hvordan de har det, det er langt nemmere.

At binde mennesker sammen
Højskoler er kendt for at samle mennesker med vidt forskellige baggrunde fra alle samfundsklasser. Højskolens rammer er med til at skabe en samhørighed og et fællesskab, som er meget kendetegnende. Det går pludselig op for én, når man under corona pludselig ikke har samme rammer. Forstander Rikke Holm mener, at man på Askov Højskole har været gode til at holde fællesskabet ved lige under corona, på trods af at det aldrig bliver det samme, som at være fysisk tilstede på skolen:

   ”Alle har forsøgt at sige; godt nu gør vi det bedste, vi kan. Men der har ikke været tale om et fællesskab, som normalt er på en højskole, for det er ikke på samme måde muligt at få bygget samhørigheden op i fællesskabet”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: