Historien gentager sig – da den spanske syge hærgede Verden, Danmark og Askov

Af: Josephine M. Møller

Kære læser, du er kommet til den sidste rejse tilbage i tiden. Denne gang skal vi møde Christine Leth-Jensen, som bliver kaldt Ninni. Ninni har under sit ophold på Askov højskole, først som stuepige, senere som elev, skrevet mange breve til sine forældre. I denne fortælling er kun et af hendes breve inkluderet, nemlig der hvor hun selv bliver ramt af den berygtede spanske syge.

Stuepigens breve: “Kære mor og far!”

Den 1. maj 1918 ankommer Christine Leth-Jensen til Askov Højskole. Christine har forladt de trygge rammer hjemme på ”Anneksgården” hos sine forældre i Gl. Skrøbelev på Langeland, og er blevet ansat som stuepige af forstanderparret Jakob Appel og Ingeborg Appel, f. Schrøder. Opholdet på Askov Højskole bliver et vendepunkt for Ninni, som hendes forældre kalder hende, og hun skriver utallige breve specielt til hendes forældre under sit ophold. Ninni er betaget af højskoleverdenen og suger så meget til sig som muligt. På trods af de lange arbejdsdage, forsøger Ninni at komme til så mange sangaftner og foredrag, som hun kan overskue. I Ninnis breve beskriver hun de andre stuepiger, forstanderparret, sangaftnerne og foredragene, som hører med til højskolelivet. Ninni opholder sig på Askov højskole i en spændende periode. Sommeren 1918 kommer der nemlig en uventet gæst på besøg. Den spanske syge hærger i Danmark og på grund af overbelastning på hospitalerne, bliver Askov højskole omdannet til lazaret. I første omgang melder Ninni sig som reserve sygeplejerske på skolen, de raske plejer de syge, men pludselig bliver Ninni selv ramt. Hun skriver i et brev til sine forældre:

Kære Mor og Far

Ja, her ligger jeg nu i Sengen med en rigtig regulær Spanske. Jeg ville ikke skrive, før jeg kunde fortælle, det var lidt bedre, men jeg længes jo forfærdelig efter min egen Seng og Moders kærlige og stilfærdige Opvartning.

Jeg tror nok, jeg havde overanstrengt mig lidt ved Vasken. I alt Fald blev jeg pludselig syg Mandag Nat Kl. 2 og har siden da ikke sovet over 1⁄2 Time ad Gangen. Tirsdag blev Agathe ogsaa syg og blev saa flyttet ind til mig. Hidindtil er der ingen af de andre syge endnu. Agathe har sit paa en hel anden Maade. Hun ligger og sover hele Tiden, baade Dag og Nat. Men da hun har højere Temperatur end jeg, bliver der alligevel taget mest Hensyn til hende. Jeg ligger næsten og misunder hende, for hun har ikke ondt et eneste Sted, mens jeg maa ligge og slaas med en væmmelig Hovedpine og har saa ondt i Øjnene, at det koster mig den største Overvindelse at skrive dette Brev til Jer. Hvem der dog kunde sove!!

I Dag har Appel sendt os Doktoren paa Halsen, og vi skal ligge længe endnu! Det har vi næsten ikke Tid til før November. Kristine Sørensen mener os det vist godt nok, men hun er saa underlig haardhaandet. Hun skrubber og gør rent hele Formiddagen og render frem og tilbage hele Eftermiddagen og Natten. Det er næsten ikke til at holde ud.

Nu maa I da endelig snart skrive til mig. Jeg har været hele Eftermiddagen om at skrive dette og er nu saa daarlig tilpas og helt livstræt.

Skriv snart Jeres lille Ninni

Husk, Mor, at det er bedre med mig. Jeg trænger bare saa meget til at høre fra Jer.

Ninnis breve er en guldgrube. Det giver et unikt indblik i hvordan det har været at være smittet med den spanske syge. Dengang havde man hverken antibiotika eller penicillin, så det var svært for lægerne at finde en kur på influenzaen. I Danmark døde mellem 15 – 18.000 mennesker til den spanske syge. 5 af dem døde på Askov Højskole og ligger begravet ved Askov kirke. Ninni overvinder dog den spanske syge og kommer tilbage på Askov højskole. Denne gang som elev.

Her ses Ninni med sine kollegaer på Askov Højskole. Ninni står bagerst med en stor sløjfe på

Her er et link til alle Ninnis breve.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: