DHF på jagt efter nye talenter

Dansk Håndbold Forenings talenthold opholder sig i denne weekend i Vejen Idrætscenter, hvor de afholder én ud af fire træningssamlinger. I løbet af et kalenderår afholder DHF fire tre-dags træninger, hvor unge danske håndboldtalenter prøver kræfterne af. Ca. 65 spillere er med til talenttræning, hvor de bliver delt op i to grupper. Imens det ene hold træner håndbold er det andet hold i fitnesscentret.

Af: Josephine M. Møller

To 17-18-årige drenge med fysik som mænd står med hånden på brystet på en stregspiller af samme størrelse. Overfor forsvarsmuren fintedanser to bag-spillere rundt for at finde huller i forsvaret, så de kan spille stregspilleren fri. I den anden ende af hallen kører de den samme øvelse, mens træneren finpudser deres teknik. 30 svedige ansigter. 30 tunge prust.

Lysten skal drive værket

Simon Ostersen er én af spillerne på talentholdet. Simon Ostersen er 17 år og har spillet håndbold, siden han var 8 år.

”Det har altid været drømmen at komme på landsholdet en dag,” siger han.

Simon har været med på talentholdet af flere omgange. Han spiller i første liga på Oure gymnasium, hvor han til dagligt også går i skole.

”Jeg brænder for håndbold og har altid gjort det. Jeg valgte, i sin tid, fodbold fra for kun at fokusere på håndbold.”

Simon Ostersen fra Gudme

Bo Tolstrup, DHF’s talentchef, nikker genkendende til Simon Ostersen udtalelse:

”De er topmotiveret og brænder virkelig for at kunne leve af håndbold en dag.”

Imens kommer et par forpustede drenge traskende forbi, de skal have mere harpiks. Bo Tolstrups øjne følger drengene.

”Jeg elsker det. Her får vi virkelig mulighed for at have en effekt på drengene. Drengene er i en alder, hvor nogle af dem stadig er i udvikling, derfor sker der rigtig meget både fysisk og psykisk. Vi får dermed virkelig mulighed for at præge dem,” siger Bo Tulstrup.

Talentchefen Bo Tulstrup

Kroppens grænser

Den ene af de to fysioterapeuter, Lasse Andsbjerg, forklarer hvordan talentholdet behandler og betragter skader.

”Det bliver set ned på at dukke op til talenttræning med en skade, man ikke har meddelt om. Man skal kende sin krops grænser. Småskader, såsom overbelastninger eller andet, kan vi arbejde med. Hvis man i løbet af træningerne får en alvorlig skade, bliver man sendt hjem. Det er bedre at spillerne får styr på skaderne i deres klubber og får hvile. Det gør de ikke her.”

Lasse Andsbjerg fortæller kort, at træningerne består af et par timers intense håndbold øvelser og et par timer i fitnesscentret:

”Derudover indeholder træningsweekenderne også små teorioplæg indenfor eksempelvis fysisk træning, ernæring, mediehåndtering, sportspsykologi etc.,” fortæller Lasse Andsbjerg.

A-landsholdet

I løbet af et kalenderår kommer der ca. 100 unge drenge igennem talenttræning. Det er under 1%, der ender på A-landsholdet. DHF kan ikke udtale sig konkret om, hvor mange spillere der vil ende med at kunne leve af håndbold en dag, dog vurderer de, at procenten er højere.

”Talenttræning er ikke en direkte billet til A-landsholdet, men nærmere en mulighed for at kunne leve af håndbold en dag. Spillerne skal forstå, at håndboldverden er hård, og hvis man vil frem, så skal man også kæmpe for det. Man kommer langt med talent, men endnu længere med hårdt arbejde,” uddyber og understreger talentchefen Bo Tolstrup, imens hans blik glider rundt på de unge drenge. De to talentansvarlige Flemming Larsen og Bo Tolstrup, skriver på DHF’s hjemmeside således: ”Det er vigtigt, at spillerne er stolte over deres udtagelse og husker at selvom flid belønnes, så er det lysten, der skal drive værket. Talenttrænerne ønsker ikke flyvefærdige håndboldspillere, men de forventer engagerede og udviklingsparate talenter, der ønsker at arbejde benhårdt for at videreudvikle sig i et miljø, hvor det er tilladt at begå fejl.”

Hårdt arbejde

”Det er hårdt arbejde, men jeg føler ikke, at jeg går glip af noget privat. Jeg går i skole samme sted, jeg spiller, og får derfor håndbold helt ind under huden,” siger Simon Ostersen.

Der er vandpause nu.

Imens kommer Bo Tulstrup gående forbi:

”Der bliver brugt mange timer på håndbold, men det kræver det også hvis man er seriøs omkring sporten.”

Ca. 30 svedige drenge kommer ind i hallen. De har lige været i fitnesscentret og skal nu bytte med holdet i hallen.

Håndboldøvelse i fuld sving.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: