Invictus Games baner vej for et bedre liv

Af Ines Kajkus

For andet år i træk har Forsvaret inviteret 24 danske veteraner til forberedende træning i Vejens Idrætscenter til de kommende Invictus Games 2020 i Haag, Holland. 

En af de 24 veteraner er Lena på 32 år, som kommer fra Grindsted. Hun er fuldtidssygemeldt, og så er hun i behandling i psykiatrien. For mange veteraner der er ramt på livet som Lena, så er det at bevæge sig ud i det offentlige ikke ubesværet.

Hun stiller op indenfor disciplinerne cykling samt bænkpressning, som udgør to af de ti forskellige sportsgrene, der vil finde sted ved årets lejlighed.
Hun stiftede bekendtskab med projektet allerede for fem år siden, da programmet først så dagens lys. Hun forklarer, at hun allerede der havde interesse, men var dog ikke klar til, at melde sig.

Og helt fremmede er de resterende på holdet heller ikke. Lena har kendskab til nogen af dem, da hun har været i kompagni med dem, fælles venner gennem andre soldater, og få kender hun fra psykiatrien.
‘’Det her er det eneste sted, hvor paraderne virkelig kan komme ned’’ fortæller hun. Det er de samme udfordringer, som de veteraner står overfor og derfor er der intet behov for at lægge skjul på de byrder, der medfølger af at have været udsendt. 

Invictus er meget mere end de sportslige discipliner. For udover de forskellige fysiske aktiviteter, så tilbydes der først og fremmest også psykiske værktøjer, som veteranerne kan bringe videre med ud i livet. Og det er blandt andet også derfor Lena har valgt at deltage. Mest af alt, så vil hun gerne lære ikke at presse sig selv for meget i sociale sammenhænge. Hendes hovedmål er, at finde et overskud til familien, og at finde en balance hvori hun kan fungere optimalt socialt. Hun tilføjer også her, at hun håber på, at kunne komme ordentligt til livs igen. Drømmen er, at komme ud på arbejdsmarkedet. 

Det er her essensen af Invictus kommer på banen. For Lena er Invictus mange ting; det er glæde, forløsning, sammenhold, og kærlighed.
‘’Det er hårdt hele vejen igennem. Men det er det værd’’ fortæller hun. Hertil tilføjer hun også, at programmet gør langt mere for hende, end behandlingen i psykiatrien gør. Det er et unikt og længerevarende projekt, og det eneste af sin slags, som tilbyder et så bred variation af hjælp.

  • Selve ordet ‘Invictus’ er latinsk betegnelse for ‘ubesejret’.
  • Årets hold startede forberedelsen i august 2019, og efterfølgende har veteranerne mødtes hver 2. måned, hvor der trænes op til disciplinerne. Der konkurreres mod yderligere 500 veteraner fra 19 nationer. 
  • Selve ordet ‘Invictus’ er latinsk betegnelse for ‘ubesejret’.
  • Årets hold startede forberedelsen i august 2019, og efterfølgende har veteranerne mødtes hver 2. måned, hvor der trænes op til disciplinerne. 
  • Den tidligere Prins Harry, Duke of Sussex, som selv er veteran er manden bag projektet. Han blev inspireret til at skabe Invictus Games efter at have overværet Warrior Games, i USA. Et projekt der i sandhed har givet pote for mange veteraner verden over.

Personlig udvikling 

Udover at skulle konkurrere mod de andre 19 andre nationer, så er det primære mål for Invictus programmet, at bane vej for veteranerne, så de kan lære at leve med deres fysiske eller psykiske skader. Der bliver gjort brug af midler, som kan hjælpe de forskellige veteraner til at lære at forstå deres ‘nye’ krop, eller at overkomme deres frygt. Herunder tilbydes der blandt andet stresshåndtering og åndedrætsøvelser, og så er der psykologer med indover.

Det er altså udvikling på personlig plan; nogle er her, som Lena, for at finde et overskud til familien, andre for at kunne finde modet til, at melde sig ind i en træningsklub.
Og her bemærker Anders V. Fridberg, som er kommunikationschef for det danske Invictus program, også en fremgang. ‘’Der har klart været nogle succeshistorier’’.

Her fortæller han, hvordan tidligere års deltagere efter projektet er kommet op af sofaen og har skabt sig nogle netværk. Få gange har der været behov for, at folkene bag Invictus har måtte være ind over og hjælpe med, at tilmelde veteranerne ind i nogle trænings klubber, og det gør de med glæde. ‘’En forbedring i livet er svært at se. Men der ses en tydelig fremgang i det med at komme ud og danne sig et netværk. Og det er jo noget, som mange af dem har manglet i livet.’’ tilføjer han. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: