Det Kolde ‘Gus’

Af: Frederik Lyng Steinfath

Alle kigger rundt med spændte smil på læberne. Nogle er en smule nervøse. På øverste hylde i saunaen sidder de allermest garvede. Gusmesteren fortæller mig, at det frabedes, at jeg stiller spørgsmål undervejs, da seancen godt kan være så krævende, at folk ikke har energi til at snakke imens. Det godtages dog, at man forlader saunaen, hvis man absolut ikke kan holde det ud. I Christianias’ saunagus-miljø, er det strengt forbudt at forlade saunaen fortæller Benjamin Beckett, som bor nær Christiania. ”Hvis man åbner for døren ud til, er man med til at ødelægge oplevelsen og nedsætte udbyttet for de dedikerede, ja, om man vil, de religiøst involverede.”, udtaler Benjamin Beckett.

I Sportscenter Danmark (VIC) er stemningen en anelse mere afslappet. I højtaleranlægget spiller beroligende Ibiza-lounge musik. Folk bevæger sig rundt med brede smil og letpåklædte kroppe.

Himlen skinner i et gråligt skær, hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, det skulle til at sne.

Tilbage i saunaen.  

Gusmesteren lægger fra land med en skefuld vand blandet med mango og verbena (jernurt), som med det samme, sender os dybt, dybt ind i den svedende og tropiske regnskov.

på billedet kastes der vand blandet med olie på de ekstremt varme saunasten. Kameralinsen kan ikke følge med pga. det fugtige klima under saunagus.

Nu tager gusmesteren en vifte på størrelse med en struds’ vingefang og slynger den meget varme luft imod os. Varmen er slående. Man overgiver sig, man nyder turen. Man smager på dampen, man lytter til zen-musikken.

Det kolde ’Gus’.

Pludselig da vi har været igennem samtlige urter- frugter- og blomsterolier, bliver vi sendt ud i det kolde kar. Også kendt som ”Vesterhavet”, da det både er salt og ikke mindst hundekoldt. Nogen har nemmere ved at håndtere denne kulde. Erling Nielsen har igennem de sidste 5 år dyrket saunagus i Sportscenter Danmark. Han nyder det i fulde drag, men som han selv siger: ”man må yde for at kunne nyde”, før han går i saunagus, svømmer han ca. 2 km. En rutine han ikke vil være foruden.

Her ses den hurtige version af det kolde ‘gus’. langt fra alle springer direkte i. Det frarådes, at man springer på hovedet, grundet chokket kan lede til besvimelse o.l.

Det er dog ikke alle der kan lide det kolde ’gus’, Niels-Erik Iversen har fået forbud mod det af egen læge. Det skyldes at han har hjerteflimren, det kan have alvorlige konsekvenser, hvis hjertet sættes på overarbejde af den pludselige nedkøling. Dog siger Claus Højbjerg, som er livredder, at de ingen uheld har haft, og de holder et vågent øje på det kolde bassin. I øvrigt, er der også mange børn, der får et kick af at tage en dukkert i det iskolde vand, med andre ord, saunagus og koldt vand er et sandt hit blandt store som små.

På billedet ses verbena, som gror i den danske natur. Den smager og dufter markant af citrus. kan bruges som erstatning for cintrongræs i madlavning

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: