Tæt på de arkæologiske udgravninger i Askov

Bevæbnet med skovle, gravemaskiner og godt humør vil arkæologerne fra Museet på Sønderskov være at finde i Askov frem til februar 2020, hvor de er på jagt efter fortidens fortællinger.

Af Leo Mortensen og Villiam Skovmand

En blæsende og kølig tirsdag eftermiddag i december mødte AskovBladet arkæolog Christian Thomsen ved udgravningen mellem Øster- og Vester Skibelundvej.

Christian Thomsen (th) i samtale med AskovBladet

På trods af at der ikke var lavet nogen aftale om interview, var Christian Thomsen mere end glad for at tage en pause fra feltarbejdet og tale om de spændende opgaver ved udgravningen.

“Vi har allerede fundet over 40 konstruktioner, hvor der engang har været huse. Man kan se dem ved stolpehullerne der er gravet op.”

Flere af konstruktionerne går helt tilbage til jernalderen, hvoraf den største konstruktion var et langhus der ville have målt 44 meter i længden og 6 meter i bredden.

De udgravede stolpehuller varierer ofte i størrelse

Christian Thomsen er del af et hold på 6 mand, der dagligt arbejder ved udgravningen. Der er også et hold arkæologer tilbage på museet, som studerer fundene.

“En stor del af arbejdet på museet er også at få sikret det, vi finder her ved udgravningen, så det ikke går tabt. Et pergament f.eks. er jo meget skrøbeligt, og hvis det gik tabt, ville de mange timers gravearbejde være helt til spild.”

Arkæologerne markerer dagligt området med røde og hvide flag, som blandt andet kan vise hvor vægstolperne i konstruktionerne ville have stået

Udgravningen strækker sig over seks hektar land, og for at sikre en succesfuld udgravning skal logistikken være i orden.

“Vi havde lidt udfordringer med hensyn til al den jord, der blev gravet op. Den skal jo samles et sted, så det ikke er til gene for hverken beboere eller udgravningen. Derudover har regnen drillet lidt, men lige nu er vi godt med”, fortæller Christian Thomsen og peger på de store bunker jord, som indrammer udgravningen.

Regnen havde samlet sig i store pøle, hvilket satte hastigheden for udgravningen lidt ned

Udgravningen fortsætter indtil d. 1. februar 2020, og arkæologerne vil hjertens gerne snakke med nysgerrige borgere, som kigger forbi.

Er I tilfredse med hvad I har fundet indtil nu?

“Jaaa… men man kan jo altid finde mere”, afslutter en smilende Christian Thomsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: