TV-kendt teolog på plads i Askov

Længe ventet og nu endeligt indsat. Askov Kirke har fået ny præst, der lover kaos og ‘party time’.

Af Simon Bruhn og Leo Mortensen

Menigheden i Askov har måttet vente længe på, at deres nye præst, Peter Ole Finnemann Viuff, officielt kunne tiltræde sin post som sognepræst og provst for Malt Provsti. 

Folketingsvalget og dronning Margrethes ferieplaner kom i vejen for en hurtig indsættelse, men fra nu af vil der blive rusket op i kirkegængere og askovitter. 

“Jeg er kommet for at skabe kaos og navigere gennem kaos”, fortæller Peter Viuff i et interview til AskovBladet efter sin første gudstjeneste søndag eftermiddag.

Fra smed til præst

Viuff ser sig selv som mønsterbryder, og sådan nogle stopper aldrig med at bryde mønstre. Før studiet i teologi lod han sig uddanne til smed og har i øvrigt arbejdet både som vandrehjemsbestyrer på Kreta og vinduespudser på Mols-linjen. Indtil i går var han sognepræst i Trige, nord for Aarhus. Til dette hører også Ølsted, som har været Viuffs hjem i 33 år. Her ligger hans gård, som seerne af TV2’s realityprogram Hjem til gården vil kunne nikke genkendende til, eftersom håndværkerpræsten vandt serien tidligere i år.  

Gården vil fremover tjene Viuff som feriehus. I Askov overtager han præsteboligen just ved siden af kirken, hvor indsættelsen fandt sted. Ceremonien var spækket med blomster, smil og latter, og der blev sunget salmer, smukt akkompagneret af både orgel og trompet. Undervejs blev der holdt taler af både biskop Elof Westergaard, som lykønskede den friskbagte provst med det nye ansvar, og fra Viuff selv, der under sin prædiken opfordrede til at se omgivelserne med andre øjne, lytte til hinanden og føle sig velkomne og hørte i kirken.

Den rette mand

Menighedsrådets formand, Preben Ravnholt Simonsen, er sikker på, at Viuff er den helt rigtige til opgaven.

“Peter er en mand af folket, som vil være med til at åbne kirken mere op. Kemien mellem os i menighedsrådet og ham selv var der fra starten af, og jeg er ikke i tvivl om, at han er den rigtige mand på posten”.

Biskoppen er enig: “Jeg har talt med Peter et par gange allerede før indsættelsen og er sikker på at han vil gøre et godt stykke arbejde.” Den nye provsts vigtigste opgave bliver ifølge Elof Westergaard at inspirere både præster og menigheder i provstiet.

Et hverv som kaospiloten Viuff glæder sig til at overtage.

“Præster skal skabe ‘party time’”, mener han. “Som kirkegænger skal man blive underholdt til gudstjenesten. Hvis man forlader kirken uden en følelse af at have været involveret, så duer det hele ikke til noget.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: